Çelik statik Proje

 

Çelik statik Proje bir çoğumuzun aksine bir inşaat mühendisi herhangi bir proje çizimine bakarken aşağıdan yukarıya doğru incelemeye başlar. Aynı durum çelik statik proje çizimi için de geçerlidir. Proje çizimine başlangıç aşağıdan gerçekleşmektedir. Çünkü çelik statik projenin temeli sağlam olmadıkça sağlıklı bir proje ortaya çıkması da imkânsız hale gelmektedir.

Çelik Statik Proje Nedir

Çelik statik proje, inşa edilmesi planlanan binanın tüm yapı elemanlarının çelikten oluşması ve bu yapı elemanlarının tamamının hesaba katılarak bir krokisinin çıkarılması işlemidir. Çelik yapı elemanlarının ağırlığı, ölçüleri, dayanıklılığı, malzeme özellikleri çelik statik proje için oldukça önemlidir. Ayrıca binanın yapılacağı yerin özellikleri, doğa şartları ve kullanım amacı da statik proje süreçlerini etkileyen önemli faktörler arasındadır.

 

Çelik Statik Proje Amacı Nedir

Henüz inşaata başlamadan çelik yapının en olası şekilde bitmiş halini görebilmek amacıyla çelik statik proje tasarlanmaktadır. Böylece hem müşterinin talebine en uygun yapı inşa edilmiş olur hem de en başında bütün maliyetler hesaplanmış olur. Hazırlanan çelik statik projeyle karşılaşılabilecek bütün problemler tahmin edilebileceği için, önceden bütün önlemler alınabilmektedir. Bütün taşıyıcı sistemler,Bodrum katta dâhil olacak şekilde tüm kat planları,Çatı planları ve Bütün kesit bilgileri vb. binayla ilgili bütün detaylar çelik statik projede belirtilmelidir.

Çelik Statik Proje Nasıl Okunur

Statik projelerin ölçekleri 1 / 100, 1 /  50 veya 1 / 25 şeklindedir. Proje okuma kolaylığı sağlamak ve karışıklığı önlemek açısından diğer mimari ya da ruhsat projeleri ile aynı ölçekleri kullanmakta fayda vardır. Çelik proje çiziminde en fazla kullanılan ölçek 1 / 50’dir (bu da projedeki 2 cm’nin gerçekte 100 cm yani 1 metre olması demektir). Ancak alanın çok büyük olması durumunda ise bu ölçek yeterli olmayacağından 1 / 100 ölçeği kullanılır. Statik proje çizimlerinin hem kolay okunması hem de ekonomik olması açısından paftaların çıktısı siyah – beyaz olarak alınır. Projelerde belirtilen uzunluk birimi önemlidir. Çelik statik proje çizimleri genellikle mm cinsinden çizilmektedir.

Çelik statik Proje

 

Çelik Statik Proje Özellikleri Nelerdir

Proje inşaat mühendisleri tarafından hazırlanmalı ve proje üzerinde ilgili mühendisin imzası bulunmalıdır.

Çelik statik proje hazırlama fiyatları ise, çizilen projenin detaylarına ve inşası yapılacak olan yapının özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

İnşası yapılacak olan çelik yapıyla ilgili bütün ayrıntılar bu projede eksiksiz olarak yer alır. Çizim ne kadar zorlaşırsa, fiyat da orantılı olarak yükselmektedir.

Okunmaya en alttan yani projenin temelinden başlanır. Çizimde kısaltmalar kullanılmaktadır. Bunların anlamı bilinmeden projeyi anlamak mümkün değildir.

Çelik statik projeye başlamadan önce statik hesaplamanın yapılması gerekmektedir. Böylece yapının sabit ve hareketli yüklere karşı direnci hesaplanmaktadır.

Çizimdeki kısaltmalar yapının inşasında kullanılacak olan yapı malzemelerinin yerini, ölçüsünü, ham maddelerinin özelliklerini vb birçok önemli bilgili belirtmektedir.

Binanın yapımının maliyeti de böylelikle belirlenmektedir. Çelik statik proje çiziminde bütün çelik yapı malzemelerinin kalınlığı, eğimi, birbirlerine olan açıları gibi sayısız ayrıntılı bilgi oldukça önemlidir.

Add Comment